Spolupráce Marek.eu s UMPRUM na nové ergonomické pomůcce

MAREK Industrial a.s. s Vysokou školou uměleckoprůmyslovou v Praze – UMPRUM spolupracovali na nové ergonomické pomůcce pro studenty.
Autorem projektu je MgA. Matěj Janský, který je absolvent UMPRUM a FA ČVUT. Sestava slouží pro snadné zjištění ergonomie židle a převodu do modelovacího softwaru.
My jsme se podíleli na vytvoření základní nosné konstrukce z našeho sortimentu hliníkových stavebnicových profilů a doplňujících prvků.

Základním prvkem nosné konstrukce konstrukce je náš extrémně lehký hliníkový konstrukční profil s drážkami velikosti 40×80 mm s označením 05.02164.00 a hli­níkový konstrukční profil s drážkami velikosti 40×40 mm s označením 05.02163.00 .

Vysoká variabilita konstrukce a možnost přesunu prakticky všech prvků byl základní požadavek celé konstrukce. K tomu jsme využili kombinaci následujících prvků:

Aby celá konstrukce nestála na zemi na samotných hliníkových profilech, využili jsme našich nejjednodušších stavěcích nožek K0677.2808X080. Standardně se montují do čel profilů, ale u tohoto projektu byla vyžadována montáž do drážky pomocí objímek se závitem M8 s označením 05.01369.00. Celou konstrukci poté autor doplnil o překližku na sedák, opěrku zad a hlavy. Do horní části bylo přidáno rotační čidlo na jednoduchý převod do 3D modelovacího softwaru a tím je pomůcka hotová a připravená pro budoucí práci studentů.

Zaujal Vás článek a máte zájem o podobnou konstrukci či máte další doplňující dotazy? Neváhejte kontaktovat našeho obchodně – technického zástupce Ing. Martina Těšíka na emailu mtesik@marek.eu nebo tel. čísle +420 775 621 312.

Pomůcka byla odprezentována na Studentské vědecké konferenci „Ergonomie a životní styl“ organizované Českou ergonomickou společností na FS ČVUT, kde získala ocenění.

Tisková zpráva, 16. 5. 2022

Pomůcka z UMPRUM zabodovala na ergonomické konferenci
Projekt ergonomické pomůcky Matěje Janského realizovaný na UMPRUM během Covidu byl konečně zveřejněn a ihned získal ocenění.

“Podle mě pomůcka přináší studentům hlavně podklad pro diskuzi a možnost vyzkoušet si ergonomii “na vlastní kůži”, říká Matěj Janský. “Když jsem se hlouběji ponořil do problematiky, ukázalo se, že ergonomie není vůbec černobílé téma. Takže chci motivovat k experimentování a přemýšlení namísto bezhlavého držení se “tabulkových hodnot”. Ergonomická pomůcka odbourává klasické překážky v procesu navrhování. Třeba lenost zkoušet mnoho různých variant. Její použití je jednoduché, umožňuje rychlé nastavení základních částí testovaného modelu a jejich fixaci. Potom se důležité rozměry automaticky zaměří a přenesou do počítače pro další použití. Důležité jsou také nízké pořizovací náklady a možnost složit zařízení pro úsporu místa či případný transport.”

Projekt vznikl v rámci postmagisterského studia na UMPRUM. Po dlouhém čekání na získání průmyslového vzoru byl projekt zveřejněn na Studentské vědecké konferenci “Ergonomie a moderní životní styl” pořádané Českou ergonomickou konferencí ve spolupráci s FS ČVUT, kde projekt získal ocenění. Při návrhu pomůcky Matěj Janský mimo jiné využil cenné zkušenosti z navrhování nábytku ve stockholmském studiu Claesson Koivisto Rune, kde úzce spolupracoval s Patrickem Coanem – ten ve studiu zodpovídá právě za ergonomii.

Matěj věří, že v brzké době budou moci pomůcku využít také studenti, pro které byl projekt zamýšlen od samého začátku, a to díky aktuálně vznikající ergonomické laboratoři na nově otevřené technické budově UMPRUM v Mikulandské ulici. “Úkol designéra je hodně komplexní a ergonomie je prostě další složkou z mnoha. Pomůcku samozřejmě používáme a testujeme i v našem studiu janskydundera. Stále nás překvapuje, jak i miniaturní změna v nastavení dokáže proměnit charakter sezení.” doplňuje Matěj Janský.

Matěj Janský je absolvent UMPRUM a FA ČVUT. Pracoval ve švédském studiu Claesson Koivisto Rune či rakouském Lehm Ton Erde specializujícím se na dusanou hlínu. V Praze založil se spolužákem Cyrilem Dunděrou studio janskydundera, které se již stačilo etablovat prací pro značky jako například Cappellini, Lasvit, Kler a další.

post–mag
je program UMPRUM (Vysoké školy uměleckoprůmyslové v Praze), který podporuje vybrané mladé umělce a badatele. Program je založen na vzniku krátkodobých pracovních pozic obsazených na základě konkurzu. (z webu školy)

Ergonomická pomůcka
umožňuje na fyzickém zařízení rychle nastavit zamýšlený tvar navrhovaného sedacího nábytku, otestovat ho a upravit podle potřeby a následně převést zvolený set–up do prostředí počítače. V modelovacím programu lze plynule navázat na vlastními smysly „ošahaný“ model, dále jej upravovat, renderovat, použít pro výkresy a pod. Propojení fyzického zařízení s virtuálním prostředím funguje ve dvou úrovních: 2D a 3D. Lidarové čidlo dokáže snímat řez svislou rovinou. Virtuální obraz v měřítku 1:1 může uživatel okamžitě použít na svém počítači a dále editovat. Komplexní scan pak funguje na bázi aplikace ve smartphonu/tabletu, kdy se pomocí fotogrametrie složí 3D model dále importovatelný do modelovacího programu. Použití aplikace umožňuje pracovat s komplexnějším tvarem a těží zejména ze skutečnosti, že smartphone dnes používá téměř každý.

Autorka videí a fotek – Eliška Vojtková

Související produkty

≪ Nejprodávanejší produkty MAREK Industrial za rok 2022Nejprodávanejší produkty MAREK Industrial za rok 2021 >